Предиабет – на границата с диабет

Метаболитният синдром е състояние, обусловено от рискови фактори като високо артериално налягане, нарушения във въглехидратната обмяна с повишени нива на кръвната захар, нарушения в липидната обмяна с повишен “лош холестерол”, затлъстяване и др. (вж статия за Метаболитен синдром).  “Синдром Х” с повишени нива на кръвната захар е знак за предиабет, който често прогресира до диабет тип 2.

Източник: www.cdc.gov

Какво представлява състоянието предиабет? Как да го познаем? Как да се погрижим за здравето си, за да предотвратим развитието на диабет?

Предиабетът е състояние, което се характеризира с повишени нива на кръвната захар. Нивата на глюкоза в кръвта са високи, но не достатъчно високи, за да наречем това състояние диабет.                    Често, обаче, при липса на превенция и профилактика, предиабетътпрогресира до диабет тип 2.

Източник: www.cdc.gov

ПРЕдиабет = Предупреждение за диабет

При голяма част от пациентите, диабет тип 2 се предшества от предиабет. Освен диабет тип 2, страдащите от предиабет могат да развият и други усложнения – най-често сърдечно-съдови нарушения като инсулт и миокарден инфаркт. Предиабетът е сериозно ,но обратимо състояние. Усложненията и прогресията на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени или силно забавени чрез подходяща и навременна профилактика.

Симптоми на предиабет

 

90% от пациентите не знаят, че имат предиабет. Много често симптомите липсват. Ефикасен метод е измерване нивата на кръвната захар сутрин на гладно. За оптимални стойности на кръвната захар се считат 6,6 ммол/л на гладно до 7,7 ммол/л след храна.

Източник: www.cdc.gov

Симптоми за прогресия на диабет тип 2

 

– Потъмняване на участъци от тялото. Основните засегнати зони са лакти, мишници, врат, колена и стави на пръстите.

 

– Сухота в устата и повишена жажда

 

– Зачестяващо уриниране, като урината е със специфична миризма

 

– Замъглено зрение

 

– Умора

 

– Сънливост (главно след храна)

 

– Трудно заздравяващи рани

 

– Еректилна дисфункция

 

 

Причини

 

Повишените нива на кръвната захар могат да бъдат предизвикани при намалена секреция на инсулин от задстомашната жлеза (панкреас) или поради намалена чувствителност на клетките към инсулинИнсулинът е анаболен пептиден хормон, който е отговарен за преминаването на глюкоза (главен енергиен източник) от кръвта в клетките с последващо използване като гориво, и като участник в метаболитни пътища. Независимо дали секрецията на инсулин е намалена или е намалена чувствителността на клетките към инсулин, крайният резултат е патологично повишена кръвна захар, което се се диагностицира като предиабет или диабет в зависимост от измерените числовите стойности. Повишените нива на глюкоза в кръвта причиняват прогресивни увреждания върху кръвоносните съдове и нервните клетки, които се намират в цялото тяло. По този начин усложненията могат да засегнат всички органи и системи в организма.

Източникhttp://www.healthlibrary.com/prediabetes.htm

 

Рискови фактори:

 

– Наднормено тегло или затлъстяване. Колкото повече излишна мастна тъкан имате, толкова повече се засилва инсулиновата резистентност.;

Източник:https://www.healthyplace.com/diabetes/mental-health/pre-diabetes-and-insulin-resistance

 

– Абдоминалното затлъстяване . Повишената обиколка на талията е един от главните индикатори за инсулинова резистентност. Рискът от развитие на предиабет и диабет тип 2 се повишава при обиколка на талията над 90см при жени и над 100см при мъже.;

Източникhttps://blogs.allizhealth.com/abdominal-obesity-vs-bmi-heavy-debate/

 

– Възраст над 45 години. Възрастовата предразположеност се свързва с намалена двигателната активност, забавен метаболизъм и промени в

хормоналния баланс.;

 

– Фамилна обремененост. Ако Ваш родител или роднина страда от метаболитен синдром, предиабет или диабет, рискът Вие да развиете едно от тези състояния се увеличава многократно.

 

– Гестационен диабетАко сте страдали от диабет по време на бременност ( гестационен диабет) или при раждане новороденото е тежало над 4 килограма.;

Източник:https://www.stickyj.com/blog/gestational-diabetes/

 

– Кръвно налягане над 135/85 mmHg.;

 

– Лош липиден профил:

  – ниски нива на ‘’добър холестерол’’ ВПЛП (HDL) – под 50мг за дл при мъже и под 40 мг за дл при жени;

  – нива на триглиццери над 240 мг за дл.;

 

– Синдром на поликистозни яйчници (състояние при женски пол) – това състояние се характеризира с нередовен месечен цикъл, ускорен космен растеж и затлъстяване при жените, които сами по себе си за рискови фактори.;

Източник: https://edrugsearch.com/polycystic-ovarian-syndrome/

– Нездравословен сън – нарушения в съня като обструктивна сънна апнея повишават риска от развитие на инсулинова резистентност. Нарушенията в съня могат да бъдат предизвикани при вариации в работните смени, главно работа на нощни смени – нарушава се циркадния ритъм с настъпване на хормонален дисбаланс с повишен риск от развитие на предиабет и диабет.;

 

– Дефицит на витамин Д – този витамин, който се синтезира в кожата ни под действието на слънчевите лъчи, е важен не само за мускулния тонус, абсорбцията на калций и костната плътност, за повишаване на имунния отговор, но и участва в метаболизма на глюкоза. Липсата на витамин Д е рисков фактор за развитие на предиабет, независимо дали страдате от затлъстяване.

Източник: https://www.vectorstock.com/royalty-free-vector/vitamin-d-deficiency-vector-21099958

Усложнения

 

Най-честото усложнение от предиабета е прогресия до диабет тип 2. Освен развитието на диабет тип 2, са възможни следните усложнения:

 

– трудни за диагностициране миокардни инфаркти

– мозъчен инсулт

– бъбречни увреждания

Източник: www.cdc.gov

 

Диагностициране

 

Какви тестове могат да бъдат направени при посещение на медицински специалист?

 

  1. Измерване на кръвната захар сутрин на гладно

 

Този метод може да бъде извършен и в домашни условия, като за целта се използва глюкомер – към него се свързва еднократна тест-лента, капва се капка кръв и глюкомерът моментално дава числени стойности за нивата на кръвната захар.

 

За точни резултати е важно нивата на кръвната захар да бъдат измерени на гладно. Този тест е бърз и лесен, но дава информация за моментните нива на кръвна захар. Той може да служи като ориентир дали да посетите Вашия лекар за последваща диагностика.

 

Нива на кръвната захар на гладно:

– нормални = 70 – 99 мг за дл (<5.5 ммол/л)

– предиабет = 100 – 125 мг за дл (5.5 – 7.0 ммол/л)

– диабет > 125 мг за дл (>7.0 ммол/л)

  1. Тест за измерване на глюкозна толерантност – този тест основно се използва за диагностициране на гестационен диабет и се състои от 3 етапа:

 

  1. На гладно се взима кръв венозно за измерване нивата на кръвната захар.
  2. Прием на 100г глюкоза, разредена с вода след първи тест.
  3. След 60 минути се прави втори кръвен тест.
  4. След 2 часа се прави трети тест.

 

Разчитане на резултатите при измерване на кръвната захар след втори час:

 

– предиабет = 140 – 190 мг за дл (7,8ммол/л до 11,1 ммол/л)

– диабет > 190мг за дл (над 11,1 ммол/л)

 

 

  1. Кръвен тест на HbА1С

 

Тестът дава информация за нива на кръвната захар през последните 3 месеца. Резултатите са в проценти и могат да бъдат следните:

 

– нормално ниво < 5.7%

– предиабет = 5.7% – 6.4%

– диабет > 6.4%

Източник: www.diabetes.co.uk

 

 

Въпроси, които да зададете преди преглед с медицински специалист

 

– Попитайте за консумацията на храна преди прегледа. Най-качественото и точно диагностициране е сутрин на гладно, когато не сте консумирали хранителни вещества поне 8 и повече часа преди прегледа.;

 

– Запишете си симптомите, които имате и от колко време се проявяват.;

 

– Запишете лекарствените продукти и хранителните добавки, които приемате – какви са техните дози и честота на прием.;

 

– Подгответе си въпроси, които Ви интересуват.

 

Основни въпроси, които можете да зададете, ако сте диагностицирани с предиабет:

 

– Каква е подходящата профилактика за Вас с цел превенция на диабет тип 2?;

 

– Трябва ли да приемам лекарствени продукти? Ако да, има ли странични ефекти от тях?;

 

– Как трябва да се храня? Кои храни трябва да избягвам? Имам ли нужда от консултация с диетолог?;

 

– Каква е подходящата двигателна активност за мен?

 

Какви въпроси можеш да очакваш при посещение на медицински специалист?

 

– Колко килограма сте? Имали ли сте колебания в теглото наскоро?;

 

– Каква е Вашата двигателна активност?;

 

– Има ли фамилна история, свързана с предиабет и диабет във Вашето семейство?

 

 

Профилактика и превенция

 

Усложненията и прогресията на диабет тип 2 при състояние на предиабет могат да бъдат забавени или отстранени чрез подходяща профилактика. Тя включва следните компоненти:

1) Намаляване на телесното тегло.

 

Ако имате наднормено тегло или страдате от затлъстяване, загубата на тегло дори 5% – 8% от общата телесна маса, би могла значително да подобри Вашето състояние, като намали инсулиновата резистентност и подобри глюкозната толерантност. Това означава, че ако тежите, например 90кг – да свалите около 6кг. Освен това, загубата на тегло подпомага за понижаване на кръвното налягане и нормализиране на холестероловите нива.

 

Здравословната загуба на тегло включва спазване на здравословен нискокалоричен режим, тренировъчен режим, често и медикаментозна терапия за загуба на апетит и забързване на метаболизма.

 

 

2) Здравословен хранителен режим

 

Ако не се обръщате към диетолог или доктор, който да изготви подходящ  персонализиран хранителен режим, тези насоки ще Ви помогнат да спазвате рационален режим на хранене:

 

– Хранете се разнообразно, по-често и на малки порции.;

 

– Избирайте храни от органичен произход – зеленчуци, плодове, източници на чист протеин като риба, пилешко месо, нискомаслените млечни продукти, зърнени храни.;

 

– Намалете  приема на преработени храни.;

 

– Пийте вода вместо подсладени напитки.;

 

– Намалете приема на сол и захар. Ако не можете без тях – намерете подходящи 

заместители.

 

Подходящ режим в състояние на предиабет и диабет е нисковъзглехидратна високомазнинна нискокалорична диета (вж статия).

 

3) Тренировъчен режим

 

Повишаването на физическата активност безспорно има положително влияние върху цялостното здравословно състояние. Физическата активност подпомага значително за загубата на тегло, повишава инсулиновата чувствителност и води до понижаване на кръвната захар.Препоръчително е да се движите поне по 30 минути, 5 пъти седмично. Намерете подходящата за Вас физическа активност – разхождайте се, плувайте, карайте колело, изберете стълбите вместо асансьора. За оптимално двигателно ниво, консултирайте се с Вашия лекар.

 

Добър помощник в загубата на тегло, намаляване на апетита и забързване на метаболизма, е хранителната добавка на Eсте Фарма – Ctrl Slim. За повече информация – вж Ctrl Slim.

Източник: www.cdc.gov

 

4) Контрол на кръвното налягане и холестероловите нива – постига се главно с хранителен режим. Поддържането на нормално кръвно налягане и на добър липиден профил подобряват значително функцията на сърдечносъдовата система и предпазват от усложнения като атеросклероза, инфаркт, инсулт.

Добър помощник в поддържане на оптимално кръвно налягане и оптимален липиден профил е Ctrl Herz. За повече информация – виж Ctrl Herz.

 

 

 

5) Пълноценен сън

 

Сънят е важен за хормоналния баланс, състоянието на имунната система, за цялостното физическо и психическо състояние на организма. За да бъде пълноценен, той трябва да бъде непрекъснат, спокоен и с достатъчна трайност, която е индивидуално съобразена с нуждите на организма.

 

Ctrl Sleep е хранителна добавка на Есте Фарма, която подпомага релаксацията на мускулите, седацията на нервната система и лесното заспиване с физиологично здравословна трайност на съня. За повече информация – виж Ctrl Sleep.

 

6) Медикаментозна терапия по лекарско предписание

 

Медикаментозната терапия трябва да бъде по предписание на Вашия лекар, ако е необходима. Целта е понижаване нивата на кръвната захар при прогресия на предиабета.

 

 

Източници:

  1. www.diabetes.co.uk
  2. www.familydoctor.org
  3. www.mayoclinic.org
  4. www.cdc.gov
  5. www.prevention.com
  6. www.lark.com
  7. http://www.healthlibrary.com/prediabetes.htm
  8. https://www.healthyplace.com/diabetes/mental-health/pre-diabetes-and-insulin-resistance
  9. https://blogs.allizhealth.com/abdominal-obesity-vs-bmi-heavy-debate/
  10. https://www.stickyj.com/blog/gestational-diabetes/
  11. https://edrugsearch.com/polycystic-ovarian-syndrome/
  12. https://www.vectorstock.com/royalty-free-vector/vitamin-d-deficiency-vector-21099958